Doneer

Stage in the Buitenland, vanuit thuis!

30th Aug, 2020

Bon Tardi!

Wij zijn Else en Lynn, tweedejaars studenten van Learning & Development in Organisations en hebben onszelf even flink in het diepe gegooid.

Ongeveer een half jaar geleden zijn wij de samenwerking aangegaan met een opdrachtgever uit Bonaire. Helaas werkten  we niet met onze blote voeten in de Caribische Zee, maar voerden we deze opdracht uit in het koude kikkerlandje Nederland. Dit weerhield ons er natuurlijk niet van om een zonnige samenwerking aan te gaan.

Mangazina Di Rei
Mangazina Di Rei is een onderdeel van het Cultuurpark en Educatief centrum, dat als doel heeft bij te dragen aan een multifunctioneel platteland. Hiertoe runnen zij een Cultuurpark waarin studenten van verschillende disciplines en niveaus samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om hun talenten te ontdekken. Hoe tof?!

De stichting voert een beleidsvorm waarbij ze verschillende educatieve programma’s aanbieden voor kinderen en jongeren. Ze worden begeleid door gepassioneerde senioren, professionals en (bedrijf)vrijwilligers.

Hoe zijn we in een opdracht vanuit Bonaire beland, hoor ik je afvragen?
Wij zochten een uitdaging, alleen hadden we nog geen idee hoe wij dit wilden gaan vormgeven. Om actie te ondernemen heeft Lynn een gesprek gepland met Christel Visser. Na een innoverend en energiek vol gesprek wist Christel precies wat we zochten, Heleen.

Heleen is onze opdrachtgever geweest tijdens dit traject. Het was voor alle partijen zeer spannend omdat wij de eerste studenten zijn die gewerkt hebben voor een opdrachtgever uit het buitenland en dit uitvoerde in Nederland. 
En met welke vraag kwam Heleen dan naar ons?
Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat alle (nieuwe) medewerkers van Mangazina Di Rei bekend zijn met de missie en visie van de organisatie, en dit uiten in hun werkzaamheden. Met deze vraag zijn we aan de slag gegaan. We hebben een mooi product neergezet waarin een volgend student het ontwerp kan implementeren op locatie, Bonaire.

Samenwerken op 7.797 km afstand
Toen wij in oktober begonnen, was het voor ons nog bijzonder om met iemand op afstand samen te werken. Wat jij je nu bijna niet meer kan voorstellen want inmiddels is het gebruikelijker dan ooit.

Misschien ervaar je het nu zelf ook wel, maar er is online heel veel mogelijk. Zo hebben we met veel videogesprekken en MS Teams vergaderingen goed contact kunnen onderhouden. Het enige wat niet altijd mee wou werken was het wifi signaal in Bonaire, en het plannen van een vergadering, rekening houdend met zes uur tijdsverschil.

Voor het inwerktraject was het van belang dat het aansloot op de organisatiecultuur plus de normen en waarden van de doelgroep. Door de afstand moesten wij dit geheel online zien te analyseren, niet helemaal de manier dat wij gewend waren. Natuurlijk hadden we liever een bezoekje aan Mangazina Di Rei willen brengen maar met goede (online)communicatie en transparantie is het ook te doen op afstand.

Onderlinge samenwerking in Nederland

Naast fijne collega’s zijn wij ook goede vriendinnen van elkaar, wat onze samenwerking naar een hoger niveau tilde. We konden open en eerlijk met elkaar kletsen en durfden met een kritische blik feedback te geven. Daarnaast ook niet geheel vervelend, werkoverleg in de kroeg!

Wat een avontuur!
Het was een zeer waardevolle ervaring, waar wij trots en positief op terugkijken. We hebben met onze handen in het haar gezeten, soms vergist in het tijdverschil, geploeterd en gelachen.

Door deze opdracht te tackelen, weten wij de ins en outs over hoe effectief en efficiënt te communiceren op afstand. Checken, dubbelchecken en nog eens checken! Afstemming en transparantie met de opdrachtgever is hierin cruciaal.

In de toekomst gaan wij nog zeker het Waalstrandje inruilen voor het strand in Bonaire om te kijken hoe ons ontwerp is uitgevoerd binnen de organisatie. En…. voor Bonaire zelf natuurlijk.

Wil jij dit nou ook doen?
Zeker doen zeggen wij! Jij, en een organisatie in het buitenland, kunnen veel van elkaar leren. Onderneem die stap, ga in contact met bedrijven en kijk wat er binnen je opleiding mogelijk is.

Onze tip: Zorg dat je goed blijft communiceren en je doel scherp houdt, ook op afstand kan je  veel bereiken als L&D’er. 

Liefs,
Else van Rijn & Lynn Gerritsen