Doneer

De Talentenbril

9th Oct, 2020

Probeer eens naar een product, een ruimte of iemand te kijken door de talentenbril!

Welke talenten zitten er bijvoorbeeld achter een smaakvol ingerichte huiskamer of achter dat toffe liedje op de radio? Welke talenten zitten er achter een heerlijke versgebakken appeltaart of een ijsje bij de ijscoboer?

Tijdens de talentenklas bij ons in het cultuurpark zetten we de leerlingen regelmatig letterlijk de talentenbril op om te leren denken in talenten. Zo gingen ze met de talentenbril op de tentoon-stellingsruimte in met de opdracht om 3 foto’s te maken van talenten die hen opvielen.

Het eerste talent wat hen opviel was de gids die hen aansprak in wel 4 verschillende talen; “bon tardi, bon bini den nos museo”; “goedemiddag, welkom in ons museum”; “good afternoon, welcome in our museum”; “buenas tardes, bienvenido en nuestro museo”. Daarna liep elk groepje verder en maakte verschillende foto’s. In de nabespreking lieten we de foto’s aan elkaar zien en viel het al gauw op dat ieder groepje andere dingen had gezien. Bijvoorbeeld een mooi schilderij gemaakt door een jong meisje uit Rincon (schildertalent), een gevlochten hoed (creatief talent), een gitaarspelende meneer (muziektalent) en een vissersboot (timmer/houtbewerkingstalent).

Hoe kom je nou eigenlijk aan die talenten? En; wat ís nou eigenlijk talent? Hoe komt het dat we de wereld allemaal zo anders zien? Talent is iets waar je goed in bent én veel plezier in hebt. Het kost je helemaal geen moeite en je haalt er heel veel energie en voldoening uit. Voor jou is dat heel normaal. Sommige talenten heb je geërfd uit je familie en andere zijn juist uniek van jezelf. Een geschenk van God. Het is een kunst om je talenten te ontdekken. De talentenbril helpt je daarbij. Als je leert te kijken door de talentenbril begrijp je de wereld veel beter - dan begrijp je jezelf ineens veel beter - en de ander ook. Dan is de ander ineens interessant in plaats van raar.

Zelf groeide ik als jong meisje op in een klein dorp waar iedereen elkaar kent. Hoewel ik het heerlijk vond op de boerderij van opa en oma en in de grote moestuin die mijn ouders thuis altijd hebben gehad, wist ik ook al jong dat ik eens mijn vleugels zou uitslaan en daar niet zou blijven wonen. Er zat van jongs af aan een avonturier in mij; een verlangen om andere delen van de wereld te leren kennen en daar iets te betekenen voor de mensen.

Ik wist toen niet dat dat een talent is dat bij mij hoort en dat mijn vader ditzelfde talent ook bij zich droeg; hij was immers als 18-jarige jongen al naar de zeevaartschool gegaan en had in de eerste jaren van zijn carrière op een internationale lijn naar allerlei verre landen gevaren.

In de talentenklas is het daarom belangrijk dat de leerlingen de talentenbril regelmatig opzetten zodat zij zich bewust worden van alle talenten om hen heen. Uiteindelijk zal dit hen helpen om hun eigen talenten te gaan herkennen. Als je weet wat je talenten zijn, kun je makkelijker uitzoeken wat jouw bijdrage aan de wereld zal gaan zijn en wat jou gelukkig maakt.

“Your talent is God’s gift to you. What you do with it is your gift back to God”
Leo Buscaglia